Flashka, harddisk ale i notebook se dá snadno odcizit. A přiznejme si, kdo z vás opravdu zálohujete tak často, jak by bylo potřeba? Navíc při ukládání dat na fyzické médium je máte s sebou pouze v případě, jen když ho s sebou fyzicky nosíte. Nejenom, že se tím zvyšuje riziko ztráty, ale navíc to ztěžuje snadnou výměnu a sdílení informací. Kopírování souborů z flashky či jiného datového nosiče se dnes už nenosí.

Moderní, efektivní a výhodné řešení dnešní doby je cloud. Přitom se nemusí bát ani nedůvěřivci, kteří nevěří nikomu jinému než sobě. Cloudová řešení Microsoftu získala náročné certifikace ISO 27001 a 27018, které jsou zároveň plně v souladu s požadavky české legislativy. Přičemž podmínky souladu s novým zákonem o kybernetické bezpečnosti právě vyjasňujeme. Dokážu si představit, že zmíněné ISO zkratky jsou vám cizí. Ve stručnosti to ale znamená, že Microsoft vám zaručuje transparentní obchodní podmínky a garantovanou vysokou bezpečnost uložení dat. Společnost je prvním globálním poskytovatelem cloudových služeb, který přijal standard ISO 27018 pro všechny hlavní komerčně nabízení online služby.

Dle tohoto nového mezinárodního standardu pro ochranu osobních údajů v cloudu, založeném na evropské legislativě pro ochranu dat, musí cloudový poskytovatel například explicitně vyžadovat souhlas uživatele pro užití jeho dat k marketingu nebo inzerci, informovat uživatele, kde jsou uložena jeho data a jakým způsobem se zpracovávají. V případě bezpečnostních incidentů prověřit, zda nedošlo k úniku osobních údajů a pokud ano, musí informovat uživatele a regulátora. A to je přece pádný argument, proč se rozhodnout pro cloud.

Chápeme, že veškerá data jako smlouvy, firemní kontakty, objednávky, dokumentace výrobku jsou důležitá a jejich ztráta je likvidační. Stejně, jako by firma přišla o své peníze – možná i horší. A stejně tak, jako si firma pečlivě vybírá svou banku a posuzuje kvalitu, šíři, dostupnost jejich služeb, tak by si měla vybírat i svého cloudového poskytovatele. Důvěra a garance jsou pro cloudové služby klíčová slova, stejně jako při výběru bankovního ústavu.